• Tłumacz języka migowego
BIP

RODO

Informację w zakresie przetwarzania danych osobowych należących do Państwa oraz do dzieci pozostających pod Państwa opieką

Z uwagi na art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, dalej jako: Rozporządzenie 2016/679 lub RODO, informujemy, że:

  • administratorem Państwa danych osobowych jest Szkoła Podstawowa nr 1 z siedzibą w Bieruniu (43-150) przy ulicy Krakowskiej 30 (dalej jako: Szkoła/Administrator);
  • u Administratora wyznaczono inspektora ochrony danych, z którym mogą się Państwo kontaktować we wszystkich sprawach związanych z przetwarzaniem Państwa danych osobowych pod adresem e-mail WYŚLIJ WIADOMOŚĆ lub przesyłając korespondencję na adres Administratora danych z dopiskiem „IOD”;
  • dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c oraz w uzasadnionych przypadkach art. 9 ust. 2 lit. b Rozporządzenia 2016/679 w celu realizacji statutowych zadań dydaktycznych, opiekuńczych i wychowawczych w placówce w oparciu o obowiązujące przepisy prawa;
  • odbiorcami danych osobowych mogą być organy lub podmioty, działające w oparciu o powszechnie obowiązujące przepisy prawa. Dane osobowe mogą zostać powierzone podmiotom wspierającym bieżącą działalność Administratora, z którymi Administrator zawarł, na mocy art. 28 Rozporządzenia 2016/679, umowy powierzenia przetwarzania danych;
  • dane osobowe będą przetwarzane przez okres określony w przepisach prawa;
  • posiadają Państwo:
    • prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących, zgodnie z art. 15 Rozporządzenia 2016/679,
    • prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych, zgodnie z art. 16 Rozporządzenia 2016/679,
    • prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych w przypadkach określonych w art. 18 ust. 1 Rozporządzenia 2016/679,
    • prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uzna Pani/Pan, że dane przetwarzane są w sposób niezgodny z obowiązującym prawem;
  • jednocześnie nie przysługuje Państwu:
  • prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych,
  • prawo do przenoszenia danych,
  • prawo do wycofania zgody

z uwagi na fakt, że podstawą prawną przetwarzania Państwa danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c Rozporządzenia 2016/679 przewidujący przetwarzanie danych związanych z wypełnieniem obowiązku prawnego ciążącego na administratorze;

  • podanie przez Państwa danych osobowych jest wymogiem ustawowym, a konsekwencją niepodania danych osobowych będzie brak spełnienia wymogów formalnych;
  • Państwa dane osobowe nie będą wykorzystane do podejmowania decyzji, które opierają się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu.
do góry